Apartmanlarda, gürültüye neden olabilecek bazı durumlar yaşanmaktadır. Apartman Gürültü Yönetmeliği ise bu durumları en aza indirme amacındadır.
Günümüzdeki önemsenmeyen fakat bir o kadar da önemli olan çevre sorunlarından biridir gürültü kirliliği. Gürültü kirliliğine uzun süre maruz kalındığında, özellikle insanlarda psikolojik ve fiziksel olarak çeşitli hasarlar bırakabilmektedir. Tabii bu seslerin gürültü olarak sayılabilmesi için belirli bir seviyede olması gerekmektedir. Gürültü kirliliğine en çok nüfusun yoğun olduğu büyük şehirlerde rastlanılmaktadır. Özellikle havayolu, karayolu, uçak trafiği, inşaat alanlarında ve fabrikalarda oluşmaktadır. Bu gürültü kirliliğinin sürekli olarak yaşanması durumunda psikolojik ve fiziksel olarak çeşitli sağlık sorunlarının oluşması da muhtemel olacaktır.
Toplu yaşama alanlarından biri olan apartmanlarda bazen rahatsız edici derece de gürültü meydana gelmektedir (yüksek sesle konuşma, yüksek ses çıkaran çeşitli ev aletleri, yüksek sesle müzik dinleme, tadilat ve tamirat sırasında çıkan yüksek sesler, yüksek sesle televizyon seyretme gibi durumlardır) . Bu da toplu bir şekilde yaşamanın zorluğunu göstermektedir. Bu sorunlara çözüm bulmak amacıyla 31 Mayıs 2017 tarihinde 30082 sayılı Resmi Gazetede “Binaların Gürültüye Karşı Korunması Hakkında Yönetmelik” ve 4 Haziran 2010 tarihinde 27601 sayılı Resmi Gazetede “Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği” yayınlanmıştır. Apartman Gürültü Yönetmeliği, bu iki yönetmelik kapsamında kabul edilmektedir. Bu yönetmeliklerdeki kurallara uyulduğu takdirde apartmanlarda yaşayan kat sakinleri için birbirleriyle huzur içinde yaşayacakları bir yaşam alanı oluşturulacaktır.
4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu 737. Maddesinde “Komşu Hakkı” bulunmaktadır. Bu komşu hakkına yönelik olarak da toplu yaşanan apartmanlarda Apartman Gürültü Yönetmeliği kapsamında belirli kurallar bulunmaktadır. Bu kurallar çok önemli ve şöyledir: