Teknoloji ve sanayinin gelişmesiyle birlikte günlük hayatta duyduğumuz ses miktarı arttı. Artan ses miktarı çoğu zaman gürültü halini aldı. Peki gürültü kaynakları nelerdir?
Gürültü kaynakları nelerdir? Günümüzde teknoloji ve sanayinin gelişimi birçok farklı durumlar doğurdu. Teknoloji ve sanayi kentlerinde artan insan kalabalığı yenilikler de getirdi. Bu yeniliklerden biri de duyduğumuz seslerin artması. Kalabalık insan trafiği ses düzeyini arttırdı. Günlük hayatta birçok sese maruz kalırız. Bunlarda bazıları düşük seviyededir. Düşük seviyede sesler rahatsız etmez. Zaman zaman insanlar tarafından bu ses duyulmaz bile. Yüksek desibelde olan sesler ise rahatsız edici boyuta ulaşabilir. İnsan kalabalığının artması rahatsız edici seslerin artmasına katkı da bulundu. Kalabalık insanlarla dolu şehirler gürültü kaynağı haline geldi. Eski döneme bakıldığı zaman gürültü, insan psikolojisini de etkiledi. Eski zamanlarda yaşanan olaylara insan yaklaşımı daha farklıydı. Gürültünün üzerimizde psikolojik etkisiyle birlikte durumlara yaklaşımımız değişti. Daha sabırsız, tatminkar ve stres düzeyimizde ilerleme oldu. Sadece günlük hayatta duyduğumuz sesler bile yaşantımıza yön verirken oldukça etkili. Sakin ve sessiz yerlerde yaşayan insanlar ile metropolde yaşayan insanın duygu değişimleri oldukça farklı. Sakin yerde yaşayan insan olaylara daha sakin yaklaşır. Metropolde yaşayan biri ise karşılaştığı olay karşısında daha sert bir tavır takınır. Bu nedenle yaşadığımız yer, duyduğumuz sesler hayatımızı şekillendiren önemli unsurlardır.
Gürültü kaynakları nelerdir? Gürültü nedir? Diye araştıran biri için gürültü ile ilgili birçok sebep sunmak mümkün. Günümüzde çok farklı gürültü kaynakları var. İnsan yoğunluğu ne kadar çok ise o kadar fazla gürültü kaynağı karşımıza çıkar. Gürültü insan psikolojisini etkileyen çok güçlü bir silahtır. Gürültü kaynakları; yol çalışması, trafik akışı, korna sesleri, insan sesleri, siren, okul zilleri, müzik olabilir. Günlük hayatta karşılaştığımız birçok ses bir araya geldiğinde gürültüyü oluşturur. Gürültü, kişiden kişiye değişen bir algılama yönetimidir. Gürültü karşısında herkesin vereceği tepki aynı olmaz. Duyulan sesler herkes için gürültü sayılmaz. Gürültü öznel bir durum yaklaşımıdır. Psikolojik birçok etkisi olan gürültü, günümüzde durdurulamaz bir hal almıştır. Gürültünün önüne geçmek mümkün olmuyor. Ne kadar kalabalık bir toplum varsa gürültü de bir o kadar fazla oluyor.
Gürültü kaynakları nelerdir? Gürültülü sesler her an her yerde karşımıza çıkacak bir takım insan kaynaklı seslerdir. Doğa içerisinde bir uyum vardır. Bu uyum gürültüye yol açmaz. Aksine huzur ve sakinlik verir. İnsan yaşantısında gürültüye neden olabilecek pek çok kaynak mevcut. Sadece yol yapım çalışmaları bile gürültünün baş kaynağı sayılabilir. Günlük hayatımızda duyduğumuz sesler psikolojimizi etkiler. O günün nasıl geçeceğini, duyduğumuz sesler yönetir. Bu nedenle ses ve gürültü önemli bir konudur. Yüksek sesler psikolojik ve fizyolojik birçok hastalığı getirir. Bunlarda uzak durmak için gürültü kaynaklarıyla aramıza mesafe koymamız gerekir. Gürültü kaynağından uzak yaşayan insanlar daha mutludur. Gürültü kaynağına yakın bir hayat sürmek birçok hastalığı da beraberinde getirir. Belki de hiç tahmin edemeyeceğiniz hastalıklar, duyduğunuz seslerin etkisiyle baş göstermiş olabilir. İnsan fizyolojisi duyduğu her sese, tattığı her tada karşılık verir. Bunları bazen anlarız bazen ise hastalıkların arkasında yatan sebepler olurlar. Bu nedenle yaşadığımız ortamda bulunan gürültü kaynaklarını iyi analiz etmek gerekir. Yaşadığımız ortam gürültüden en uzak ve sakin olmalıdır. Bu şekilde psikolojimiz ve bedenimiz daha dinç kalır. Gürültü basite alınmayacak çok ciddi bir konudur. Nörolojik olayların altında da yatan duyulan seslerdir. Gürültü kaynakları nelerdir? Gürültü yaşamımızın her kesiminde karşımıza çıkar.