Dünya nüfusunun artmasıyla birlikte duyduğumuz sesler rahatsız edici boyuta ulaştı. Rahatsız edici boyuttaki ses, gürültü olarak adlandırılır. Gürültü nedir? Çeşitleri nelerdir?
Gürültü nedir? Çeşitleri nelerdir? Gürültü, günlük yaşantımızda duyduğumuz rahatsız edici seslerdir. İnsan topluluklarının artmasıyla birlikte duyduğumuz sesler yoğunluk kazandı. Artık daha fazla ses duyar hale geldik. Nüfus ne kadar artarsa çıkarılan seste bir o kadar artar. İnsan kalabalığı ses gibi birçok etmenlerinde artış getirir. Duyulan seslerin rahatsız edici bir noktaya varmasıyla gürültü halini alır. Gürültü seviyesi kişiden kişiye göre değişir. Duyduğumuz sesler duygularımıza göre rahatsız edici olur. Kişiden kişiye göre gürültünün rahatsız edicilik seviyesi değişkenlik gösterir. Bu nedenle gürültü sayılabilecek bir ses bir başkası için sıradan bir ses olabilir. Gürültü nedir? Çeşitleri nelerdir? Gürültü çeşitleri günlük hayatımızda çok farklı sesler olabilir. Gürültü, aslında her yerdedir. Karmaşık sesler bütünlüğü bir araya gelere gürültüyü oluşturur.
Gürültü çeşitleri günlük hayatımızda çok farklı sesler olabilir. Günlük hayatta duyduğumuz ses karmaşası gürültüyü ifade eder. Psikolojik ve fizyolojik birçok rahatsızlığı da ardında getirir. Yüksek ses, kulak zarına ve insan beynine oldukça zararlıdır. Yüksek sese mağruz kalmak çok ciddi sağlık problemlerini de devamında getirir. Yüksek sesler bir araya gelince rahatsız edici bir gürültü halini alır. Gürültü genellikle insan kaynaklıdır. Doğa ortamında duyulan sesler gürültünün aksine dinginlik verir. Bu sesler insanı sakinleştirir ve adeta huzur verir. Fakat gürültü denilen olgu, doğa ortamında duyulan sesten çok daha farklıdır. Bu sesler tamirat- tadilat, okul zilleri, trafik, korna, siren sesleri, insan sesleri gibi birçok sesin birleşimiyle ortaya çıkar. Bu seslerin ortaya çıkardığı yüksek volum gürültü olarak nitelendirilir. Gürültülü ortamda yaşayan insanların, sakin mekanlarda yaşayan insanlara göre daha stresli olduğu bilinmektedir. Gürültü, insan psikolojisini doğrudan etkiler. Ruh hali ve beden sağlığımız üzerinde çok ciddi etkileri vardır.
Gürültü nedir? Çeşitleri nelerdir? Gürültü etkileri başlı başına incelenecek bir konudur. Birçok sağlık sorunun altında gürültü kaynaklı yaşanan stres bozuklukları yatar. Stres gürültünün beraberinde getirdiği olumsuz bir etkidir. Gürültülü ortamlarda yaşayan insanların duygu durumu oldukça hızlı değişir. Daha sabırsız, stresli ve tatminsiz olurlar. Gürültü, beden sağlığımızı etkilediği kadar ruh sağlığımızı da etkiler. Gürültüden uzak durmak sağlık açısında oldukça faydalıdır. Gürültü kaynakları günlük hayatımızda her yerdedir. Her yerde gürültü karşımıza çıkabilir. Uzun süre gürültüye mağruz kalmak psikolojimizi etkiler. Gürültü çeşitleri mekandan mekana farklılık gösterir. Gürültünün birçok çeşidi vardır. Teknoloji ve sanayinin gelişmesiyle birlikte gürültü kaynakları da farklılık kazanmıştır. Günlük yaşantımızda teknolojik birçok aletin çıkardığı sesi duyarız. Bu ses karmaşası bir araya gelir. Bir araya gelen sesler ise rahatsız edici gürültüyü ortaya çıkarır. Gürültü, metropol yaşamının olmazsa olmazıdır. Bundan kaçmak oldukça zordur. Kırsalda yaşayan biri, gürültü kaynağından uzaktır. Daha dingin ve sakin bir ruh durumuna sahip olur. Metropolde yaşayan birine göre daha sabırlı yaklaşır karşılatığı olumsuz durumlara. Fakat metropolde yaşayan biri gürültü kaynağına çok yakındır. Bu durum nedeniyle yaşadığı olumsuz durumlara sabırsız bir şekilde tepki verir. Bu örneklerden de anlaşılacağı üzere, gürültü duyulan ortam çok farklı sonuçlar doğurabilir. Yüksek sese mağruz kalmak akıl ve ruh sağlığımızı derinden etkiler. Psikolojik açıdan birçok etkileri vardır. Baş ağrısı gibi bedensel sıkıntılar gürültü nedeniyle ortaya çıkar. Gürültü nedir? Çeşitleri nelerdir? Tüm bu unsurlar gürültü çeşitlerinin kaynağıdır diyebiliriz.