İnşaat halindeki yapınız tamamlandı ya da bir ev satın aldınız ve içinde oturmaya başladınız. Yapısal olarak başta hiçbir sorun ile karşı karşıya kalmadınız ama bir gün evde otururken bir de baktınız ki sanki yan komşunuz ile aynı evdesiniz. Gürültü izolasyonu konusu tam bu noktada devreye giriyor. Herkesin aklında soru işareti bırakan tuğlanın mı, gaz betonun mu, yoksa briket bims’in mi ses izolasyonu daha iyidir sorusunun cevabını deneysel olarak cevaplayacağız.
Son zamanlarda yoğun yerleşim bulunan büyük şehirlerde dikey yapılaşma ile beraber alan sorunları ortaya çıkmaktadır. Bu durumda da ufak alanlardan mümkün olabildiğince metrekare kazanmak için her yola gidilir. Mesela bir gün sabah kalktığınızda kendi evinizin yan odasında birileri konuşuyor gibi gelebilir. Sonra kendinize geldiğinizde bir de bakarsınız meğer sesler yan komşudan geliyormuş.
TÜBİTAK UME laboratuvar ölçümlerine göre dört tip duvar blok malzemesinin ses geçiş kaybı değerleri ve Rw (ses azaltma indeksi) değerleri karşılaştırılmıştır. Gözlemlenen değerlere göre 20 cm duvarlar için ses geçişini en iyi engelleyen duvar blok malzemesi yatay delikli tuğla‘ dır. Sonrasında düşey delikli kullanılan tuğla gelir. Tuğla’ dan sonra ses yalıtımı en iyi duvar malzemesi gazbeton‘ dur. Ses yalıtımı en düşük olan malzeme ise metrekare birim maliyeti en düşük olan Bims‘ dir.
Aşağıda farklı frekanslarda sıvasız olarak test edilen duvarların ses geçiş kaybı değerlerinin bulunduğu tabloyu görebilirsiniz: Rw parametresi ağırlıklı ses azalma indeksini ifade eder. Yani bu RW değeri yüksek oldukça malzemenin ses yalıtım durumu o kadar iyi anlamına gelmektedir.
Deneyin sonucuna göre duvar malzemelerinin ses geçirgenliği sıralaması
Tablodan da görüleceği gibi ses yalıtımı daha iyi malzemeden daha kötü malzemeye sırasıyla bu şekildedir; yatay delikli tuğla > düşey delikli tuğla > gaz beton > bims bloklu duvar olarak sıralanabilir.
Özel ses yalıtımına sahip bir oda istiyorsanız eğer öncelikle 20 cm kalınlığında yatay delikli tuğla ile çevresinin örülmesi gerektiğinden emin olmalısınız ve daha sonra da yalıtım ihtiyacınızın durumuna göre fazladan önlemler alabilirsiniz. Özellikle de ev için yatak odası ve banyo ses yalıtımı çoğu kişi için önem arz etmektedir ve bu alanların etrafını da tasarlarken bu şekilde düşünebilirsiniz. Fazladan önlem almadan en ucuz ses yalıtımı şekli bu olacaktır.