Binalar belli bir plana göre yapılmaktadır. Peki bina ses yalıtımı nasıl yapılır? Merak ediyor musunuz? İşte cevapları.
Bina ses yalıtımı nasıl yapılır? Özellikle yeni yapı binalarda iki daire arasında ince yapılan duvarlar arasında sesler çok problemi çok büyüktür. Günümüzde şehirleşme adı altında yapılan binalarda ses yalıtımları ne yazık ki mahremiyetinizi de engellemektedir. Bu durumların önüne geçmek için kendi önleminizi almak zorunda kalıyorsunuz.
Odanızın yan tarafında bulunan komşunuzun seslerini rahat bir şekilde duyabiliyorsunuz. Bunu önlemek için ses yalıtımı yapıyorsunuz. Yapmış olduğunuz ses yalıtımlarından biri, yan daire ile sizin odanızın duvar yüzeyine süngerpandır.
Yan komşunuzdan gelen ses veya gürültüyü kendi çabalarınızla birazda olsa engellemek için önlemler alabilirsiniz. Bunlardan birini az önce isimlendirmiştik.
Yan dairedeki sesi engellemek için süngerpan yapıştırarak gelen sesleri yüksek oranda engelleyebilirsiniz. Süngerpan ile birlikte çelik veya ahşap profil kullanarak yüzeyi alçıpan ile kapatabilirsiniz. Gelen ses %90 oranında azalacaktır.
Bina ses yalıtımlarına bireysel olarak kullanabileceğiniz diğer bir uygulamada tavan ve zemin ses yalıtımıdır. Katlar arasındaki ses geçişlerini engellemek için dilerseniz bina yönetimi ile dilerseniz de site yönetimi ile görüşerek ortak bir çalışma başlatabilir ve hem tavan hem de zemin için uygulanması gereken ses yalıtımlarını yönetimle birlikte hareket edebilirsiniz.
İki duvar arasındaki ses geçişlerini engellemek için birbirinden farklı malzemeler kullanılmaktadır. Artık günümüzde her sesi engelleyecek farklı yalıtım malzemeleri kullanılmaktadır. Gerçekleştirilen ses yalıtım malzemelerinde özellikle kalın olanlar seçilmelidir.
Ses yalıtım engelleyen malzemeler; bariyerli süngerpan, bariyerli melamin sünger, bariyerli akustik süngerler ya da yanmaz akustik süngerleri tercih edebilirsiniz.
Ortam ve hacim akustik için akustik paravan, masa bölücü seperatör, akustik baffle, akustik ahşap panel, sarkık yüzer tavan panelleri, akustik kumaş kaplamalı paneller daha çok kullanılmaktadır. Stüdyo tarzındaki mekanlar için akustik süngerler, yapıştırma işlemleri için aks rapid sünger yapıştırıcıları kullanılır.
Ses yalıtımı gerçekleştirilecek olan alanın temiz olması gerekir. Çünkü uygulanacak olan yüzey sorunsuz bir şekilde yapışmasını sağlamanız gerekir. Ses yalıtımının tavanlara ve duvarlara uygulamadan önce süngerin yapışması için özel yapıştırıcılar kullanmanız gerekir. Yapıştırıcıyı süngerin yapışacağı bölgeye sürün ve vakit kaybetmeden sesin geldiği bölgeye yapıştırmaya başlayın. Tüm malzemeyi bu şekilde uygulamaya devam edin.
Ses yalıtımı için birçok kişi uygun fiyatlı ve kalitesiz olan ses yalıtımları tercih ediyorlar. Bu şekilde bir tercih sizlere istediğiniz sonucu sağlayamaz. Kullanacağınız ürünün tam hizmet sağlamasına yönelerek deneyimli ve tecrübeli isimlerle çalışmalı ya da bu kişilerden bilgi almalısınız. Aksi takdirde hem kullanacağınız malzemeye verdiğiniz para hem uygulanacak alan hem de sizin vaktiniz boşa gidecektir
Her malzemenin ses alma özelliği farklıdır. Ancak mümkün olduğu kadar ses yutma özelliğinin en yüksek olan malzemeler tercih edilmelidir. Bina ses yalıtımı gürültünün yoğun olduğu her yerde kullanılabilir. Geçmiş yıllarda sadece hastanelerde, fabrikalarda kullanılırken günümüzde konut binalarında da ses yalıtımı kullanılmaktadır. Ancak ses yalıtımı için önceden çalışma yapılması ses derecesinin tespit edilmesi gerekir.
Ses yalıtımı kullanılacak binanın ölçüm cihazındaki oranına göre uygun ses yalıtım malzemeleri tespit edilmelidir. Ortaya çıkan seslerin olumsuz etkilerini en aza indirgemek için yapılan ses yalıtımlarındaki temel amaç sesin ortam içinde yayılmasını engellemektir. Evlerde
ya da sosyal alanlarda meydana gelen yüksek seslerden rahatsızlık duyulurken ses yalıtımı ile istedikleri sessiz ortama rahatlıkla kavuşuyorlar.
Ses yalıtımı insanların yaşamını kolaylaştırmak için ileri teknoloji düzeyindeki malzemelerden üretilmiştir. Bu malzemeler sayesinde rahat ve sesiz bir yaşam elde edebilirsiniz.
Ayrıca buradan Apartman Gürültü Yönetmeliği yazımıza göz atabilirsiniz.