Endüstriyel ses yalıtımı nasıl yapılır? Endüstriyel ses yalıtımı nedir? Endüstriyel ses yalıtımı özellikleri nelerdir? Gürültünün insanlar üzerindeki olumsuz etkileri.
Endüstriyel ses yalıtımı nasıl yapılır?, ülkemizde ve dünyada Endüstriyel gelişmenin yan ürünü olan gürültü, gelişmemize paralel olarak önemli bir sorun haline gelmektedir. Gürültünün insanlar üzerinde olumsuz etkilerinin, iş veriminin azalmasına, işitme kaybına ve psikolojik bozukluklardan fizyolojik rahatsızlıklara kadar uzandığı gerçeği ülkemizde daha tam olarak bilinmemektedir. Birçok endüstri kolunda, yüksek düzeyde gürültülü ortamlarda çalışanlar için önlemler alınmamaktadır.
Ülkelerin çoğunda endüstriyel gürültü kontrolünün ciddi olarak gündeme gelmesi bu son 10 – 15 yılın ürünüdür. Bu ülkelerde kısa sürede önemli ilerlemeler kaydedilmiştir. Ülkemizde ise bu konuda çalışmalar daha yeni başlamıştır. Sanayi kuruluşlarının bu gürültü sorununa çözüm arama girişiminde bulunmayışının temel nedeninden biri konularda bilgi birikiminin yetersizliğidir. Diğeri ise gerekli zorlama denetiminin olmamasıdır.
Yüksek basınca sahip üretim alanları, hava doğuşlu ve darbe kaynaklı alt frekanslarda hem iç alanda hemde dış alanda rahatsızlık oluşturur. Endüstriyel ses yalıtımı, uygulaması ile çevreye verilen ses kirliliği rahatsızlığı önlenmiş olur.
Ofis odalarında, iş yerlerinde yapılan işten verim alınması için ses yalıtımı önemlidir. Özellikle ofis ortamında diğer çalışma arkadaşlarının da çalışma veriminin engellenmemesi için ses yalıtım uygulaması gerekmektedir. Ses yalıtım uygulaması ile diğer çalışanlara da ses geçişi engellenmiş olur. Ofis odalarında akustik süngerler yaygın olarak kullanılır. Ses geçişi ses yalıtım malzemeleri ile önlendiği gibi, akustik süngerler ile dekoratif bir görünüm kazanır. Dekorasyon açısından oldukça sık görünüme sahip bu süngerlerin tercih edilme oranı yüksektir. Akustik panel modelleri ile dekor elde edilebilir. Farklı tarzı ile ortamda ilginç ve hoş görünüm sağlanabilir.
Endüstriyel Ses Yalıtımı Özellikleri Nelerdir?
Nufüs artışı, endüstriyel ortamların ve iş sahalarının yaşam alanlarına doğru genişlemesi ile gürültü kaynakları artmıştır. Gürültü, yüksek sesli olup kısa vadede rahatsız eder ve duyma kaybı stres gibi fiziksel ve ruhsal rahatsızlıklara yol açan seslerin bütünüdür. Çevremizdeki gürültü kaynaklarını susturmak imkansızdır. Duvar ses yalıtımı sayesinde, gürültülerin büyük kısmını azaltarak yaşamımızı tehdit etmesini engelleyebiliriz.
Endüstriyel ses yalıtımı özellikleri, en önemli yapı malzemesi akustik yalıtım sağlayan sünger malzemedir. Kullanılacak sünger malzemeler, mekana göre farklı özelliklere sahiptir. Ses yalıtımı yapılacak mekanın ihtiyaçlarını malzeme satın almadan önce doğru tanımlamak gerekir. Kaliteli malzeme ve usta işçilik sayesinde kuvvetli bir ses yalıtımı sistemine sahip olabilirsiniz. Duvarlar arasında kalan boşluklar sünger malzemeler ile desteklenmelidir. Seçmiş olduğunuz süngerlerin yangına dayanıklı olması, yapı malzemeleri yönetmeliği kapsamında yer alan bir kuraldır. Bu noktaya dikkat etmek gerekir.
İşitme duyusuna yaptığı etkiler ve fizyolojik, psikolojik yaptığı etkiler olmak üzere ikiye ayrılır. Gürültünün işitme duyusuna oluşturmuş olduğu etkiler, ya ani etkiler ya da zamanla görülür. Ani yüksek sesin kulak zarını parçalaması ve fizyolojik yapısının bozulması ani oluşan etkilerdir. Gürültünün insanlar üzerindeki olumsuz etkileri, uzun süre gürültüde kalan kişilerde sürekli işitme kayıpları görülebilir. Yüksek ses, tüy hücrelerini zedeler ve işitme duyusuna zarar verir.
Gürültü ölçümleri ses yalıtımında önemli bir yer tutar. İstenilen bir yerdeki gürültü düzeyinin saptanması en çok kullanılan ölçümdür. Özel olarak hazırlanmış test ortamlarında ya da kaynağın bulunduğu ortamda gürültü ölçümleri yapılır. Endüstriyel gürültü kontrolünü, kaynağın bulunduğu yerde ölçüm yapmak gerekir. Ses düzeyinin saptanması en çok yapılan ölçümdür.
Endüstriyel Üretim Alanlarında Ses Yalıtımı yazımıza göz atmak isteyebilirisiniz.