Fabrika ve endüstriyel üretim alanlarında ses yalıtımı, Fabrika ses yalıtımı nasıl yapılır? Fabrika ses yalıtımı nedir? Fabrika ses yalıtımının avantajları nelerdir?
Fabrika ve endüstriyel üretim alanlarında ses yalıtımı, insanların ağırlıklı olarak zaman geçirdikleri alanlardır. Bu alanlar kalabalık olduğu için hem insan sesi hem de makine sesleri oldukça yüksektir. Gürültü fazla olunca çalışanlardan beklenen çalışma potansiyeli aza iner ve çalışanların çalışma verimleri düşer. Bu nedenle fabrika sahipleri fabrika alanlarına ses yalıtımı yapmaları gerekmektedir. Fabrika içinde çalışanlar, çevrede yaşayan insanlar, öğrenciler bu fabrika gürültüsünden etkilenmemek ve rahatsız olmamaları için ses yalıtımı ile zemin, duvar ve tavanları desteklemek gerekir. Fabrika sahiplerinin görevlerinden birisi de ses ve çevre kirliliğinin oluşmamasına özen göstermektir.
Fabrikalarda ses yalıtımı, gürültü düzeyinin yüksek olması sebebi ile profesyonellerden akustik yalıtım tavsiyesi almak sizin için daha faydalı olacaktır. Fabrika çalışanları ve çevresindeki insanların, gürültülü seslerden rahatsız olmamaları için gürültülü mekanlara fabrika ses yalıtımı yaptırmalıyız.
Endüstriyel Ses Yalıtımı
Çalışma ve ofis alanı öncelikle seçilerek malzeme seçimi yapılmalıdır. Sonrasında uygulama aşamasına geçilir. Fabrika ses yalıtımı, için kullanılacak akustik süngerler alev geciktirici ve yanmaz olmalıdır. Tabiki gürültü önleyici özellikleride olmalıdır. Uygulama yöntemleri fabrika alanının büyüklüğü hesaplanarak yapılır.
Tek bölümden oluşmayan alanlar fabrikalardır. Üretim, yemekhane, toplantı odaları gibi birçok bölümlerden oluşur. Bu alanlardan en çok ses üretim bölümünden çıkar. Üretim alanından çıkan ses diğerlerini rahatsız etmemesi için ses yalıtımı yapılır. Ses izolasyon malzemeleri duvar yalıtımı için akustik süngerler ve mantar zemin yalıtımı malzemesi uygun şekilde uygulanarak seslerin kesilmesi sağlanır. Ses yalıtımında kullanılan malzemeler, yoğunluklarına ve kalınlıklarına göre değişkenlik gösterir. İstenilen ebatlarda üretilerek uygulamalarda kullanılmaktadır.
Endüstriyel Ses Yalıtımı
Fabrikada çalışan kişileri ve çevredeki insanları rahatsız etmemek için gürültülü fabrika mekanlarına ses yalıtımı, yapılmaktadır. Çalışanlar için daha huzurlu bir çalışma ortamı sağlamak için çalışma ortamının gürültülü olmaması gereklidir. Bu sayede çalışanlarda daha verimli performans sağlayacaktır.
Fabrikalardaki rahatsız edici makine, jeneratör tarzı sesleri engelleyebilmek için ses yalıtımı yapılması gerekir. Ses yalıtımı yapılan mekanda rahatsızlık veren gürültü ve titreşimden korunacaksınızdır. Kaliteli, iyi ve doğru yapılan ses yalıtımı malzemeleri kullanarak yüksek sesleri engelleyebilirsiniz. Ses frekansının yoğun olduğu ortamlarda ses yalıtım süngeri ve yalıtım malzemeleri kullanılır.
Fabrikalar mekan olarak büyük, makine ve personel sayısı fazla olan işletmelerdir. Fabrikalardaki makineler gürültü ve titreşim içeren makinelerdir. Fabrika çalışanları ve çevredekilerin rahatsız olmamaları için ses yalıtımı önemli bir konudur. Fabrikadaki makineler etrafa yaydıkları titreşim sebebi ile diğer makinelere de zarar verebilir. Çalışanları bu durum sağlık açısından etkiler, motivasyonunu düşürür, iş veriminin azalmasına neden olur.
Endüstriyel Ses Yalıtımı
Çevremizdeki kişilere ve çalışanlarımıza sağlıklı ve konforlu ortamı sağlar. Gürültü, konforumuz açısından rahatsız edici bir durumdur. Psikolojik, fizyolojik ve performans düşüklüğü yönünden bireyler üzerinde olumsuz etkiler yaratır. Gürültü, psikolojik rahatsızlıklara neden olabilir. Fabrika vb. endüstriyel alanlarda çalışan kişilerin verimi düşerek, dikkat dağınıklığı olur. Sonucunda ise iş kazaları meydana gelir. İş verimliliğinde düşüş yaşanması, ekonomik olarak da kurumlara zarar verir.
Ses yalıtımı avantajları, eğitim gören öğrenciler üzerinde de benzer bir etki görülür. Gürültülü ortamda kalan öğrenciler dikkat dağınıklığı yaşayarak verilen bilgileri anlayamaz ve verim alamazlar. İnsanların faaliyetlerini verimli bir şekilde sürdürebilmeleri için ses yalıtımı ile gürültüden uzak durmaları gerekir.
Ayrıca buradan Chiller Soğutma Ne İşe Yarar? yazımıza göz atabilirsiniz.