Günlük yaşantımızda duyduğumuz rahatsız edici seslerin birleşimi gürültü olarak nitelendirilir. Peki gürültünün psikolojiye etkileri nelerdir?
Gürültünün psikolojiye etkileri nelerdir? Günlük hayatta duyduğumuz rahatsız edici sesler birleştiğinde gürültü olark adlandırılır. Gürültü birçok sesin bir araya gelmesiyle oluşur. Bir diğer özelliği de genellikle bu sesler yüksek seslerdir. Gürültünün birçok farklı yerden gelebilir. Bir sürü gürültü kaynağı vardır. Günlük yaşantımızda sıklıkla karşımıza çıkar.
Gürültünün psikolojiye etkileri nelerdir? Gürültü kaynakları, teknoloji ve sanayinin gelişimi ile birlikte birçok farklı alana yansıdı. Teknoloji ve sanayinin gelişmiş olduğu şehirlerde gürültü de arttı. Artan insan kalabalığı yeni sesler ve yeni gürültü kaynakları getirdi. Bu yeniliklerden biri de duyduğumuz seslerin artması. İnsan kalabalığı gürültü kaynaklarından sadece biri. Günlük hayatta birçok sese maruz kalırız. Bunlarda bazıları düşük seviyededir. Çıkan gürültünün sesi eğer düşük volümdeyse çoğu zaman rahatsız edici düzeyde olmaz. Zaman zaman insanlar tarafından bu ses duyulmaz bile. Yüksek desibelde olan sesler ise rahatsız edici seviyede olur.
Rahatsız edici yüksek sesler gürültü olarak nitelendirilir. İnsan kalabalığının artması rahatsız edici seslerin artmasına katkı da bulundu. Dünyadaki artan nüfus yoğunluğu gürültünün çoğalmasına sebep oldu. Nüfus yoğunluğu gürültü kaynağının sebepleri arasında sayılır. Geçmiş döneme bakıldığı zaman gürültü, insan psikolojisini de etkilediGeçmiş dönemde insanların karşılaştığı olumsuz durumlarda verilen tepkiler oldukça farklıydı. Gürültü bu sebeple insan psikolojisini etkileyen çok ciddi bir silahtır.
Gürültünün psikolojiye etkileri nelerdir? Gürültü sebepleri başlı başına incelenmesi gereken önemli bir konudur. Gürültü gelişen teknoloji ile birlikte ivme kazandı. Günlük hayatın içerisinde gürültü kaynağı birçok yer ve olgu bulabiliriz. Gürültünün artmasıyla birlikte insan hayatında olumsuz etkiler meydana geldi. Bu olumsuz etkiler ruh ve beden sağlığının kötüye gitmesi. Gürültü, insan bedenini ve psikolojisini olumsuz yönde etkiler. Birçok hastalığın altında da yatan gizli sebep yüksek sese maruz kalmaktır.
Psikolojik etkileri ise saymakla bitmez. Yüksek sese ya da gürültüye maruz kalan bir kişi de stres bozukluğu, baş ağrısı, eklem ağrıları, tahamülsüzlük, sabırsızlık, sinirli ve gergin bir ruh hali, kaygı bozukluğu gibi olumsuz durumlar görülebilir. Bu sağlık problemleri uzun vadede çok ciddi sıkıntılar meydana getirir. Bu nedenle; yüksek sese ya da gürültüye maruz kalmamak çok önemlidir. Birçok hastalığın altında yatan sebepler genellikle basit durumlardan ortaya çıkar. Bu gibi durumlarda uzak durmak insan sağlığı için oldukça önemlidir.
Gürültülü bir ortamda yaşayan birinin çok ciddi psikolojik sorunları olabilir. Bu durumu bazen fark ederiz bazen de başka hastalıklarla kendisini ortaya çıkartır. Gürültü genelde metropol şehirlerde yüksek derecede olur. Artan nüfus yoğunluğu trafik sorunlarını da beraberinde getirdi. Trafiğin yoğun olduğu bir şehirde gürültü seviyesi de doğru orantılı olarak yüksektir. Gürültünün en güçlü kaynağı trafiktir. Öyle ki Türkiye’de yapılan araştırmalar ortaya koydu. Ülkemizde gürültünün en önemli kaynağı motorlu taşıtlar.
Motorlu taşıtlar trafikte olduça fazla ses çıkarır. Gerek motoru gerekse korna kullanımı gürültünün başlıca sebeplerindendir. Kırsal şehirlerde nüfus az olduğunzdan dolayı motorlu taşıt kullanımı da azdır. Bu nedenle çıkan gürültü de oldukça zayıftır. Zincirleme şekilde ilerleyen bu durum günün sonunda maruz kalan kişiye çok ciddi olumsuz sonuçlar getirir. Bu nedenle yaşanılan ortam ruh ve beden sağlığımız için oldukça önem teşkil eder. Gürültünün psikolojiye etkileri nelerdir? Diye soran biri için sıralama bu şekildedir.
Gürültü Türleri Nelerdir yazımıza göz atın.